Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών στον Ρ/Σ Alpha

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκης 5-7  
10180 Αθήνα 
Tηλ.:  210-3332553/4  
Fax: 210-3332559 
e-mail: press@minfin.gr 
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 

Δελτίο Τύπου 

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον Ρ/Σ Alpha και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου 

• Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από το πλαίσιο συμφωνίας για τετράμηνη παράταση.  Θέσαμε το θέμα της πολιτικής και το θέμα της οικονομίας και μάλιστα πετύχαμε το απίστευτο:  για πρώτη φορά να υπάρχει μια διαδικασία διακοπής της μνημονιακής διαδικασίας στην άκρη και να μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε το δικό μας κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά για πρώτη φορά δημιουργώντας μια νέα διαδικασία η οποία είναι εντελώς πρωτόγονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Αυτό είναι μόνο η αρχή.  

• Δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε για αναπτυξιακά μέτρα ή να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Ήταν ένα πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση και  με στόχο να αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση. Ξέρετε, η διαπραγμάτευση απαγορευόταν δια ροπάλου στην Ευρωζώνη. 

• Στα Eurogroup το χρηματοδοτικό δεν αγγίχτηκε. Η δανειακή συμφωνία χωρίς το μνημόνιο ήταν αναγκαία συνθήκη, δεν ήταν ικανή, ούτε για τα αναπτυξιακά μέτρα ούτε για το θέμα της χρηματοδότησης. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του δημοσίου. Εκεί που θα έχουμε πρόβλημα -και είναι δεδομένο- είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βασικά τώρα, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο. Από σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό αν δεν είχαμε ήδη αυτή την τετράμηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες. Θέλω να καταστήσω σαφές  ότι η επιλογή που είχαμε ήταν μια «κοσοβοποίηση» της Ελλάδας. Αυτό μας έλεγαν ουσιαστικά: «θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ αλλά δεν θα υπάρχει τράπεζα, δεν θα είναι μια κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε, το Μνημόνιο. 

• Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τρίτη εναλλακτική που είναι αυτή η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης, όπου από σήμερα αρχίζουμε να αναφερόμαστε στα τρία ζητήματα τα οποία μας «καίνε», το ένα είναι το χρηματοδοτικό, το δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους. 

• Υπήρχαν δυνάμεις εντός του Eurogroup εντός της Ευρώπης που ήθελαν την αποπομπή μας και για την ακρίβεια όχι την αποπομπή μας αλλά τη μετατροπή μας σε μια μορφή επαρχίας τύπου «Κόσοβο» χωρίς κυριαρχία και χωρίς λειτουργούσες τράπεζες. Αυτή η στρατηγική, η τοξική δυναμική ήταν πολύ ισχυρή στην αρχή.  Εμείς ήμασταν οι απομονωμένοι μέχρι το τρίτο Eurogroup όμως -και αυτή ήταν πιστεύω η επιτυχία- και ο λόγος που είμαι ικανοποιημένος από εκεί που ήμασταν εμείς απομονωμένοι, απομονώθηκαν αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις που ήθελαν  ουσιαστικά την αποδόμηση της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. 

• Ήταν ιστορικές οι στιγμές, αλλά δεν είναι η στιγμή για θριαμβολογίες γιατί τώρα έχουμε πολύ μεγάλη δουλειά μπροστά μας να λύσουμε το θέμα της ανάπτυξης, το θέμα της χρηματοδότησης, το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και βεβαίως όλα αυτά στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης, την ώρα που εμείς λειτουργούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση, νομοθετούμε και αποδεικνύουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που είπαμε ότι θα κάνουμε. 

• Το κείμενο αυτό γράφτηκε έξυπνα, γράφτηκε με «δημιουργική ασάφεια», ώστε να μας δίνει μέγιστους βαθμούς ελευθερίας και τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από σήμερα, να οργανώσουμε το νομοθετικό έργο των επόμενων μηνών, ώστε παράλληλα να ενισχυθεί η θέση μας στη διαπραγμάτευση και να κάνουμε ένα μέρος του έργου μας.  

• Υπάρχουν και προτάσεις επ’ αυτού πώς να βελτιωθεί ο δικός μας νόμος από τεχνική βοήθεια εδώ στην Αθήνα και από άλλους εταίρους, νέους εταίρους τους οποίους εμείς τους ψάξαμε και τους βρήκαμε για να μας βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ. Και πριν από τα μέσα Μαρτίου θα πάμε στο Παρίσι για να μας βοηθήσουν και αυτοί στον τρόπο με τον οποίο θα συγγραφεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα αλλά κι άλλα. 

• Με έχουν κατηγορήσει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν δίνω ποσοτικούς στόχους. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν θα δώσω ποτέ ποσοτικό στόχο αν δεν έχει παραχθεί αυτός ο στόχος με ένα τρόπο που να με πείσει εμένα ότι μπορούμε να το πετύχουμε.  

• Όλοι μας ξέρουμε ότι υπάρχει θησαυρός από τη φοροδιαφυγή. Μόνο τα μακροοικονομικά δεδομένα αν δείτε, μια επίσκεψη στα βόρεια προάστια των Αθηνών ή ένα μήνα στη Μύκονο θα σας πείσει ότι υπάρχει πολύς πλούτος στην Ελλάδα ο οποίος δεν φορολογείται. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος γι' αυτό.  

• Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έχουμε λαϊκή υποστήριξη σε αυτό και δεν έχουμε καμία διασύνδεση με αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να πετύχουμε, αλλά καμία απολύτως οικονομική διασύνδεση, ήμασταν ίσως οι πρώτοι. 

• Είναι τεράστια ψέματα ότι μέσα στο Eurogroup υπήρξε σύγκρουση ή παραλίγο σύρραξη με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Είναι μεγάλο λάθος.  Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή στο γραφείο του, παρουσία του κ. Μοσχοβισί υπήρξε μια λεκτική διαφωνία, σε πολιτισμένους τόνους. Δεν υπήρξε καμία συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε ως «συμπλοκή», ούτε «σύρραξη». Ήταν μία διαφωνία αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γράφει η «Liberation». 

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο κ.  Ντάισελμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup το θέμα ήταν εξαιρετικός, καθώς  απομόνωσε εκείνες τις κακές, τις τοξικές δυνάμεις, που δεν θα κατονομάσω, οι οποίες στόχο είχαν να τιναχτεί στον αέρα αυτή η συμφωνία.  

Μάλιστα στο τελευταίο Eurogroup πήγα στον κ.  Ντάισελμπλουμ,  του έσφιξα το χέρι και τον ευχαρίστησα από καρδιάς για τον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκε και μου είπε ότι κι αυτός με ευχαριστεί για τον τρόπο που το χειρίστηκα εγώ. Οπότε όλα αυτά τα σενάρια είναι ανοησίες. Αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’70 το «yes men εν τέλει δεν το σέβεται κανένας».  

• Εξακολουθώ να λέω ότι από όλους τους συναδέλφους στο Eurogroup τη μεγαλύτερη εκτίμηση την τρέφω για τον κ. Σόιμπλε. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος  φέρει σαράντα χρόνια εμπειρίας μαζί του, ένας πραγματικός διανοούμενος με τον οποίο διαφωνώ σχεδόν σε όλα, αλλά όταν μιλάει χαίρομαι να τον ακούω και να διαφωνώ μαζί του. Το γεγονός ότι δυστυχώς κάνει δηλώσεις πριν το γερμανικό Κοινοβούλιο και γενικότερα, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν αυτά που συνέβησαν στο Eurogroup, ούτε είναι η πραγματικότητα, το καταλαβαίνω, το κατανοώ. Ο κ. Σόιμπλε πρέπει να περάσει αυτή την επέκταση της ταμειακής μας συμφωνίας από την ομοσπονδιακή Βουλή. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό λέγοντας ότι δεν κυριάρχησε, παρ' όλο ότι δεν κυριάρχησε. Ας το κάνει με τον τρόπο που εκείνος ξέρει.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!