Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: Σημεία ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
Tηλ.:210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Δεν μπορούσα να παρευρεθώ νωρίτερα, όπως ξέρετε λείπαμε. Η διαπραγμάτευση πράγματι είναι σκληρή. Με αφορμή του σχόλιο του κ. Στρατούλη ελπίζω όλους τους Έλληνες να μας χαρακτηρίζει μια συνέπεια και μια προσπάθεια, γιατί είναι δύσκολες στιγμές.

Με τον Προϋπολογισμό του 2015, η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Όχι ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες, απλώς δεν θα χειροτερεύει η κατάσταση. Τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει. Ανοίγει ο δρόμος για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την κριτική για τις κοινωνικές παροχές. Αυτό κάποτε θα γίνει, πρέπει όμως πρώτα να σταθεί η οικονομία στα πόδια της. Για να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας πρέπει πάλι η οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Η χώρα, γενναία και σταθερά, κάνει τα πρώτα βήματα μια νέας πορείας.

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υπάρχει μια σειρά από θεμελιώδεις παραμέτρους στις οποίες θα ήθελα καταρχήν να σταθώ. Ο Προϋπολογισμός:

• Θα εκτελεστεί κατά το δεύτερο έτος επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μικρό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, θα τον αποκαλούσα σταθεροποίηση, αλλά είναι ανάπτυξη, μεγαλύτερη από αυτή

• Θα χαρακτηρίζεται από την τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας έστω και με αργά βήματα, αλλά θα είναι μια αλλαγή τάσης που ελπίζουμε ότι θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Προϋπολογισμός θα οδηγήσει στην επίτευξη – για τρίτη χρονιά – ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που στηρίζεται στην ορθολογική περικοπή δαπανών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- κάτι που όλοι θέλουμε-, στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και φυσικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θα εξασφαλίσει ισοσκελισμένο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο. Με απλά λόγια, το 2015 θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους - και των τόκων - χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σηματοδοτεί ότι η χώρα πλησιάζει με ταχύ βήμα τη δημοσιονομική της αυτάρκεια και παύει να μετακυλύει δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές.

• Θα συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους το 2015 σε σχέση με το 2014.

• Θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της αποκατάστασης των αδικιών σε ό,τι αφορά τα φορολογικά βάρη, εντός φυσικά των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Άκουσα τον κ. Κλειτσιώτη που ήθελε να μιλήσω για μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Προφανώς και αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης. Πρέπει όμως να γίνει με δεδομένο ότι ισχυροποιείται η οικονομία, ισχυροποιούνται και τα έσοδα και έχουμε περιθώριο να το κάνουμε.

Είναι ένας Προϋπολογισμός με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ανεπτυγμένου κράτους, που εξασφαλίζει την εσωτερική και την εξωτερική οικονομική ισορροπία.

Πιο συγκεκριμένα:

Για το 2015, η πρόβλεψη είναι ότι η ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 2,9%.

Υπάρχουν πολλοί – και μέσα σε αυτή την αίθουσα – που αμφισβητούν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.

Τονίζω ότι η δική μας εκτίμηση δεν είναι φουσκωμένη και υπεραισιόδοξη.

Την υιοθετούν και οι διεθνείς οργανισμοί.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την Ελλάδα, όσο και το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη για το 2015.

Επισημαίνω ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ετήσια βάση ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014μετά από 21 συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης.

Πολλοί αναρωτιούνται από πού θα προκύψει η ανάπτυξη. Πώς θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα το 2015; Αν δείτε τα στοιχεία λεπτομερώς θα καταλάβετε ότι η εγχώρια ζήτηση θα αυξηθεί κατά περίπου 1,6%. Το «κλειδί» είναι οι επενδύσεις. Περιμένουμε αντιστροφή της αρνητικής τάσης των τελευταίων ετών και ισχυρή ενίσχυση των επενδύσεων της τάξης του 11,7% και των εξαγωγών κατά 5,2%. Προχωρούμε σταθερά προς το νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται όχι τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά στη δημιουργία υποδομών που θα διευρύνουν τις ικανότητες τις οικονομίας να παράγει περισσότερα αγαθά για τους πολίτες στο μέλλον. Όσον αφορά στις εξαγωγές, απευθυνόμαστε στα δισεκατομμύρια των καταναλωτών του εξωτερικού που έχουν χρήματα για να αγοράσουν αγαθά που εμείς μπορούμε να τους πουλήσουμε.

• Σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία κατέχει και η προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

• Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι μετά και τα stress test των τραπεζών οι τράπεζες θα επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

• Υλοποιούμε πλέον εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ.

• Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Επειδή η οικονομία θα «αναπνεύσει», θα «αναπνεύσει» και το Δημόσιο και έτσι θα συνεχίσουμε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα δοθεί χρήμα στην αγορά και θα ενισχύσει τη ρευστότητα.

Σε σχέση με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πολλούς για τις «υπεραισιόδοξες» προβλέψεις για τις εξαγωγές, επισημαίνω ότι οι πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι ακόμη πιο αισιόδοξες από αυτές του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα έχει και άμεση θετική δημοσιονομική επίπτωση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ.

Δηλαδή η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα συνεχίσει να βελτιώνει την επίδοση της σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος. Ήδη για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικά στα 3,3 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ, μέγεθος υψηλότερο από τον στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, που ήταν 1,5% του ΑΕΠ.

Η βασική επίπτωση της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έγκειται και στην πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό θα γίνει χωρίς την καταφυγή σε πρόσθετες, πέραν των ήδη ψηφισμένων, φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Σημειώνω εδώ ότι στον Προϋπολογισμό 2015 ενσωματώνονται ήδη:

• η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης,

• η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση,

• η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος,

• η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών,

• η σημαντική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Θα ήθελα να σταθώ στο σημείο αυτό στην κριτική που έχει ήδη δεχθεί ο προϋπολογισμός του 2015 ότι αυξάνει τους φόρους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, προφανώς και προέρχεται από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, μεγαλώνει δηλαδή η πίτα άρα μεγαλώνουν τα έσοδα. Δεν μεγαλώνει το κλάσμα του φόρου που «πέφτει» στον κόσμο, οι συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι. Θα φανεί ξεκάθαρα το 2015 τι σημαίνει αυτό.

Τώρα σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ, δηλ. 171% του ΑΕΠ. Μειωμένο δηλαδή κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έναντι του 2014.

Παράλληλα, οι τόκοι για το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015, αναμένεται να ολοκληρωθούν 7 ακόμα μεγάλοι διαγωνισμοί. Οι αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων θα συνοδευτούν από επενδύσεις της τάξης των 330 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτή.

Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι ο στόχος για έσοδα 9,6 δισ. έως τα τέλη του 2016 είναι υλοποιήσιμος. Έχει αλλάξει σελίδα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Μπορούμε να «πιάσουμε» τα χρήματα που θέλουμε. Ακριβώς επειδή όλοι βλέπουν το μέλλον της Ελλάδος, επενδύουν γιατί ξέρουν ότι θα έχουν έσοδα. Αυτό το βλέπουν οι ξένοι. Μακάρι και εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε στην οικονομία μας.

Γενικότερα όμως δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στους μεμονωμένους στόχους του Προϋπολογισμού.

Ο Προϋπολογισμός του 2015 δεν είναι απλά η απαρίθμηση των δημοσιονομικών μεγεθών του επόμενου έτους και οι παραδοχές στις οποίες στηρίζονται οι στόχοι αυτοί.

Είναι μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως τέτοιον.

Και βάσει αυτής της εικόνας μπορούμε να βγάλουμε – με σχετική ασφάλεια - συμπεράσματα για το αύριο. Η ελληνική οικονομία έχει πλέον τη δυνατότητα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη να εξασφαλίζει ταυτόχρονα:

• Αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη με βελτίωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

• Ελάφρυνση των βαρών που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες τα χρόνια της κρίσης.

• Ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη.

• Μείωση του δημόσιου χρέους.

• Ισορροπημένα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Υπενθυμίζω ότι είχαμε να δούμε ισορροπημένο ισοζύγιο από το 1948. Ποτέ η χώρα δεν μπορούσε να πουλήσει στους ξένους όσα εισήγαγε από αυτούς. Δεν πρέπει να απευθυνόμαστε μόνο στην εσωτερική αγορά όπως την είχαμε περιχαρακώσει επί χρόνια. Όποιος μπορεί να είναι ανταγωνιστικός μπορεί να πουλήσει και στο εξωτερικό.

Μάλιστα είμαι πεπεισμένος ότι, αν η χώρα συνεχίσει:

• να εφαρμόζει στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών και του κράτους,

• να αξιοποιεί ακόμη πιο μεθοδικά τη γεωοικονομική θέση της,

• και να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αποκαταστήσει το χαμένο έδαφος – την σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ – πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε στα χρόνια της αισιοδοξίας και της κατάθλιψης.

Τα περάσαμε αυτά τα χρόνια. Τώρα νομίζω ότι είναι καιρός, να αλλάξουμε σελίδα και να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά.

Η προσήλωσή μας στην βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, παραμένει σημαντική για τη διεθνή μας αξιοπιστία. Δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση ή χαλάρωση. Επιπλέον, μόνο μέσω αυτής της προσήλωσης μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα εδράζεται σε στέρεες βάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή, σε ένα ολισθηρό παρελθόν. Νέες, καλύτερα αμειβόμενες και σταθερότερες θέσεις εργασίας, θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται μόνο εφόσον το οικονομικό πλαίσιο είναι σταθερό.

Κυρίες και κύριοι, ο Προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες. Τα σημαντικά επιτεύγματα στην οικονομία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει στη χώρα προσήλωση στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2015, θα συνδράμει σημαντικά στην πορεία αποκατάστασης των απωλειών των τελευταίων χρόνων και σε μια νέα πορεία για τη χώρα. Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής, είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να μπορέσει η οικονομία να κινείται στο εξής σε βιώσιμος ρυθμούς ανάπτυξης.

Κρίσιμοι παράγοντες, θα αποδειχθούν η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση της μεταρρύθμισης των δομών του κράτους και της οικονομίας. Αυτά θα συμβάλουν σημαντικά, στην αύξηση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Εκτιμώ ότι η χώρα, δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σήμερα σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, για να αποφύγουμε αυτήν ακριβώς την αβεβαιότητα. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Από την πλευρά μας, υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με πλήρη τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση. Θα επιτύχουμε πιστεύω και πλέον, χαράσσουμε έναν διαφορετικό μέλλον με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι και ο εθνικός μας στόχος. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών σε παρέμβαση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη:

Κύριε Λαφαζάνη, δεν είναι ζήτημα περιφρόνησης. Εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης δεν μπορείς ακριβώς να πεις πού είσαι εσύ και πού είναι οι άλλοι, δεν θέλεις να φανερώσεις στην άλλη πλευρά την στρατηγική σου, όπως και αυτοί κάνουν το ίδιο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κάνουν μία σκληρή διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4:30 τα ξημερώματα στο Παρίσι διότι δεν υπήρχε χρόνος και πιέσαμε, αυτό είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!