Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης η οποία θα ισχύσει για τη διάθεση του από 15 Οκτωβρίου ως 30 Απριλίου.

Η τροπολογία που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μείωση κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, στα 1,13 ευρώ το λίτρο από 1,25 ευρώ το λίτρο.

Για παράδειγμα για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης το κόστος προμήθειας του πετρελαίου πέφτει στα 80 λεπτά το λίτρο, που είναι χαμηλότερο και από αυτό πριν την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, το 2011 .

Σύμφωνα με την τροπολογία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στόχος όπως επισημαίνεται είναι «η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθούν η κατατεθείσα τροπολογία και η σχετική αιτιολογική έκθεση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών\ κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».

Τροποποίηση του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α') «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» και άλλες διατάξεις.

1. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α', της παραγράφου 2, του άρθρου 73 του ν.2960/2001, αντικαθίσταται ως εξής: 
«α) Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων ζ' για το πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (DIESEL), και ια' για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ορίζεται σε διακόσια τριάντα (230) ευρώ το χιλιόλιτρο.»

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντα νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα «και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων». 

Με την προτεινόμενη διάταξη, ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης που τίθενται σε ανάλωση κατά τη χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, μειώνεται από τριακόσια τριάντα (330) ευρώ το χιλιόλιτρο, σε διακόσια τριάντα (230) ευρώ το χιλιόλιτρο. Με την εν λόγω μείωση των συντελεστών ΕΦΚ κατά 30%, αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!