Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: Τον τελευταίο λόγο έχει πλέον η νομοθετική εξουσία

Αθήνα 28-07-2014      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ε.Φ.Ε.Ε.Α. : Τον τελευταίο λόγο έχει πλέον η νομοθετική εξουσία  

(Η τροπολογία της αντιπολίτευσης και η ώρα ευθύνης των βουλευτών της συμπολίτευσης). 

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α., καθόλη τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, - η οποία άρχισε με καθυστέρηση 48 ημερών για να συνεχισθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα (14-7-2014)  χωρίς την απουσία των γνωστών τεχνικών προβλημάτων -, ζήτησε με έμφαση από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και την ηγεσία της Γ.Γ.Π.Σ., αντί παρατάσεων, να τηρηθεί  αυστηρά ο χρόνος των πέντε μηνών (2/2-30/6/2014) που όριζε ο νόμος και να λειτουργεί το σύστημα των εφαρμογών χωρίς προβλήματα. Συνεπώς τα προβλήματα του συστήματος υποβολής των δηλώσεων, η μη τήρηση των προθεσμιών από πλευράς του υπ. Οικονομικών, καθώς και μια σειρά ακόμη προβλημάτων έχουν επισημανθεί τόσο από την ένωσή μας, όσο και από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

Παρά ταύτα σε όλο το διάστημα, με αποκορύφωμα τις δέκα τέσσερες ημέρες (1/7-14/7/2014) οι συνάδελφοι ξεπερνώντας κάθε ανθρώπινη αντοχή με ξενύχτια και εξαντλητικά ωράρια έδειξαν τον επαγγελματισμό τους για να σημειωθεί το ανεπανάληπτο ρεκόρ της υποβολής 5.816.000 δηλώσεων και όπως ήταν φυσικό οι δυσκολίες δεν επέτρεψαν να υποβληθεί το 1-1,5% του συνολικού αριθμού των δηλώσεων. 

Επί πλέον από το πρωί της 15ης Ιουλίου 2014 που έκλεισε το σύστημα μέχρι και σήμερα, η Ε.Φ.Ε.Ε.Α., προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της ώστε να βρεθεί μια δίκαιη  λύση για τους χιλιάδες  συναδέλφους, προκειμένου να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις των πελατών τους που παρόλο που προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή παλεύοντας με το χρόνο και τις αντιξοότητες του συστήματος taxisnet, εντούτοις ένας ελάχιστος αριθμός δηλώσεων έμεινε στα χέρια τους. 

Το Δ.Σ., αφού συγκέντρωσε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα όλων των συναδέλφων έθεσε υπόψη των αρμοδίων την υπάρχουσα κατάσταση και τους έφερε προ των ευθυνών τους. 

Η προσπάθειά μας δεν ήταν φυσικά η μοναδική, αφού στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σύσσωμος ο λογιστικός κόσμος και οι απανταχού σύλλογοι λογιστών-φοροτεχνικών ανά την Ελλάδα, που αντέδρασαν ακαριαία στην κατάφωρη αυτή αδικία που εκδηλώθηκε μέσα από το κλείσιμο της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση τόσο  ΕΦΕΕΑ όσο και η ΠΟΦΕΕ και βεβαίως και άλλες ενώσεις πιέσαμε με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση  εκτός του 049 να λυθούν και τα άλλα 2 ζητούμενα ( αποφυγή εκπροθέσμου 1% και του προστίμου των 100 ευρώ στις πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις). 

Εκπρόσωποι  της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. και της ΠΟΦΕΕ αλλά και άλλοι έγκριτοι συνάδελφοι κοινοποίησαν προς όλες τις κατευθύνσεις  (βλ. πλείστες όσες παρεμβάσεις και στα ΜΜΕ) τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων –που βρίσκουν έρεισμα στον νόμο– και κατέστησαν σαφές στην πολιτική ηγεσία ότι, η άδικη αυτή τιμωρία των επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνικών και η επιβάρυνσή τους με υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις θα οδηγήσει τον ήδη καταπονημένο κλάδο σε μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο και μαρασμό.  

Σχετικά θυμίζουμε μία περικοπή του από 15-7-2014 σχετικού υπομνήματός μας προς τον Υπουργό Οικονομικών:  

«Συνεπώς κε Υπουργέ μια ολοκλήρωση της επιβράβευσης των Λ/Φ θα ήταν  να λάβετε υπόψη σας την «αρχή της χρηστής Διοίκησης» και να δώσετε μια επιπλέον παράταση για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και των εντολέων τους Λογιστών –Φοροτεχνικών, όταν μάλιστα φέτος παρά τα πιο πάνω εμπόδια η φορολογική συμμόρφωση εκδηλώθηκε πέρα από κάθε προσδοκία και υποβλήθηκε το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων».  

Συνάδελφοι, ας συνειδητοποιήσουμε και να μην τρέφουμε αυταπάτες ότι από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τοις πάσι τα αιτήματά μας και πήραν το δρόμο ώστε να «ντυθούν» και νομοθετικά, τον τελευταίο λόγο έχουν οι Έλληνες βουλευτές που  πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν άμεσα τις λύσεις εκείνες που θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χωρίς υπαιτιότητα των φορολογουμένων.  

Η αξιωματική αντιπολίτευση ως γνωστόν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Λογιστών – Φοροτεχνικών και κατέθεσε σαφή ρύθμιση στο κοινοβούλιο που τελικώς δεν ψηφίστηκε.  

Συνεπώς ο λόγος πλέον ανήκει στους βουλευτές της συμπολίτευσης  που έχουν στα χέρια τους από την πρώτη στιγμή ακόμα και σχέδιο τροπολογίας.  Πρέπει να επιμείνουν και να αναδείξουν εκ νέου μέσα στο κοινοβούλιο καταθέτοντας ακόμα και την τελευταία στιγμή την σχετική  ρύθμιση με τροπολογία για το μείζον αυτό θέμα και να επιτύχουν την αποσυμπίεση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο μας. Ευελπιστούμε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού καθώς και οι ιθύνοντες του υπ. Οικονομικών να τείνουν ευήκοα ώτα στα αιτήματα μας και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα ικανοποιούν στο ακέραιο τις δίκαιες απαιτήσεις μας. Δεν διεκδικούμε τίποτε άλλο παρά μια δίκαιη λύση.  

Για το Δ.Σ.       
Δημήτρης Τσαμόπουλος
Ο Πρόεδρος                                                     

Ο Γεν. Γραμματέας                                                        
Γιώργος Χριστόπουλος 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!