Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Επανεκδόθηκε η απόφαση για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επισημάνσεις του Forin.gr.

Επανεκδόθηκε η απόφαση για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επισημάνσεις του Forin.gr.

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Β 1369/29-5-2014) η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1146/29-05-2014 σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014. Η απόφαση αυτή αντικαθιστά την αρχική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1051/6.3.2014.

Για την ενημέρωση των συνδρομητών του Forin.gr Analysis αλλά και των επισκεπτών του Forin.gr, επισημαίνουμε τις κυριότερες μεταβολές:

  • Εξακολουθούν να ισχύουν όσα γνωρίζαμε για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, δηλαδή ο φόρος εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% στις 31.7.2014 ή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις με καταληκτικές προθεσμίες καταβολής αντίστοιχα στις ακόλουθες ημερομηνίες: 31.7.2014  (τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της υποβολής), 30.9.2014  (τελευταία εργάσιμη ημέρα του 3ου μήνα από τη λήξη της υποβολής), 28.11.2014 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του 5ου μήνα από τη λήξη της υποβολής).
    Προστέθηκε, επιπρόσθετα, η ακόλουθη δυνατότητα: στην περίπτωση που η συνολική οφειλή είναι μέχρι 300 ευρώ για τον ίδιο και για τη σύζυγό του αθροιστικά, το ποσό της οφειλής μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από την λήξη υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή, με λήξη της προθεσμίας υποβολής στις 30.6.2014, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί στην περίπτωση αυτή έως 29.8.2014 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου από τη λήξη μήνα). Για τις περιπτώσεις υποβολής της δήλωσης μέχρι και το μήνα Μάιο, υπάρχει δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής μέχρι την 31−7−2014.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να υποβάλουν, εμπρόθεσμα (πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους και όχι πέραν της λήξης του οικείου οικον. έτους), σε φυσική μορφή, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει να υποβάλλονται με την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση από τα οποία προκύπτει ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, στην καθ’ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος αλλοδαπής.
    Διαγράφηκε, επίσης, η απαίτηση να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. "μέσω φορολογικού εκπροσώπου". 
  • Η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων επαναορίστηκε στις 60 ημέρες από την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων. Η προθεσμία αυτή έχει ήδη παρέλθει και η σχετική εφαρμογή δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία.
    Σημειώνουμε, όμως, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο θέμα μας, ότι αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος στις "αρχές Ιουνίου". 
  • Διευκρινίστηκε ότι οι ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης που ισχύουν για την ηλεκτρονική υποβολή (έως 30.6.2014) ισχύουν και για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ.. 
  • Διαγράφηκε επίσης η φράση "Οι κωδικοί 653-654 συμπληρώνονται σε περίπτωση απόκτησης μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 τα οποία δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να συνυπολογιστούν για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 29 ν. 3986/2011).". Δείτε σχ. την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1106/2014 καθώς και την Εγκ. ΠΟΛ. 1149/2013.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΠΟΛ. 1146/29-5-2014 εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!