Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΔΠΕΙΣ Δ 1069382 ΕΞ 2-5-2014 Διευκρινήσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων IV και V του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. Δ5Α 1123655/06.08.2013 με θέμα «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρείας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.(ΔΙΑΣ Α.Ε.)».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
Α.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ 
Τμήμα Δ' 
Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ 
Πληροφορίες : ΓιοβανίδηςΝ. 
Τηλέφωνο : 210 3612060 
FAX    : 210 3611752 
Β. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

ΑΔΑ: ΒΙΦΘΗ-ΗΓΡ 

Α.Δ.Α: 

Αθήνα, 2 Μαΐου 2014 

Αρ. Πρωτ.: ΔΠΕΙΣ Δ 1069382 ΕΞ 2014 

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων IV και V του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. Δ5Α 1123655/06.08.2013 με θέμα «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρείας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.(ΔΙΑΣ Α.Ε.)». 

ΣΧΕΤ: 1. Το με αρ. πρωτ. ΥΠΟ 1009034 ΕΙ/16.01.2014 έγγραφο του ειδικού εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. 

2. Το με αρ. πρωτ. ΥΠΟ 1011811 ΕΙ/20.01.2014 έγγραφο του ειδικού εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας. 

Σε συνέχεια ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί από τους ειδικούς εκκαθαριστές των Συνεταιριστικών Τραπεζών Εύβοιας και Δωδεκανήσου σχετικά με τον τρόπο απόδοσης των εισπραχθέντων ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο πριν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, σας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις: 

Εφόσον υπάρχει αδυναμία απόδοσης των εισπραττομένων ποσών από τον φορέα είσπραξης εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται, λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του, δεν λογίζεται ως υπαίτιος για την καθυστέρηση. Συνεπώς δεν εφαρμόζονται οι κυρώσεις των παραγράφων IV και V του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. Δ5Α 1123655/06.08.2013. 

Στην περίπτωση αυτή την απόδοση διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής που ορίζεται μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του φορέα είσπραξης, ο οποίος οφείλει να καταθέσει τα εισπραχθέντα και μη αποδοθέντα λόγω της ανάκλησης άδειας ποσά με την παρακάτω διαδικασία:

Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διορισμού του, καταθέτει τα εν λόγω ποσά στο λογαριασμό ΙΒΑΝ GR2701000230000000200121010 της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. Επίσης αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-Εφαρμογές) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και στη Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων - Γραφείο στη Γ.Γ.Δ.Ε. την ημερήσια συγκεντρωτική κατάσταση εισπράξεων ανά φόρο, ημερομηνία πληρωμής, πλήθος έγκυρων συναλλαγών, ποσό εισπράξεων, συνολικό ποσό κατάθεσης, Επωνυμία, Α.Φ.Μ., καθώς και τον αντίστοιχο κωδικό Πληρωμής ανά περίπτωση. 

Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού εισάγει στο ημερολόγιο εισπράξεων το συνολικό ποσό κάθε φόρου πιστώνοντας τον αντίστοιχο -κατά περίπτωση- λογαριασμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της Δ5Α 1123655/06.08.2013. 

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-Εφαρμογές) με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τον ειδικό εκκαθαριστή και μετά από επιβεβαίωση της Δ/νσης Πολιτικής Εισπράξεων για την απόδοση στο Δημόσιο των εν λόγω ποσών, ενεργεί κατά περίπτωση ανάλογα με το είδος είσπραξης ενημερώνοντας τις μερίδες των φορολογουμένων που τηρούνται ηλεκτρονικά στο TAXIS. Ο υπολογισμός της χορήγησης έκπτωσης λόγω εφάπαξ καταβολής των προσαυξήσεων, τελών και προστίμων για τα χρέη που πιστώνονται με την ανωτέρω διαδικασία γίνεται σύμφωνα με την πραγματική ημερομηνία καταβολής (τελευταία ημερομηνία λειτουργίας των φορέων είσπραξης) που έγινε από τους πελάτες των τραπεζών. Η ημερομηνία αυτή θα λαμβάνεται υπόψη και για τη διαχείριση ειδικών περιπτώσεων (π.χ. πληρωμές που αφορούν στην υποβολή δηλώσεων, ρυθμίσεων), για τις οποίες μπορεί να απαιτηθεί και η συνδρομή των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. για την τακτοποίηση της εικόνας των φορολογουμένων. 

Ειδικότερα, για την περίπτωση των υπό ειδική εκκαθάριση Συνεταιριστικών Τραπεζών Εύβοιας και Δωδεκανήσου η απόδοση των εισπραχθέντων και μη αποδοθέντων, λόγω της ανάκλησης της άδειάς τους, ποσών θα πραγματοποιηθεί εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας. 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ    
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!