Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1155/1993 Αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων που ανακύπτουν από την υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου

YΠOIK 1033737/ΠOΛ. 1155/1993: Αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων που ανακύπτουν από την υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και φορέων γενικότερου ενδιαφέροντος, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Οσον αφορά την καταχώρηση των εγγραφών των κινήσεων της αναλυτικής λογιστικής (ομάδα 9) στα ήδη τηρούμενα ημερολόγια της γενικής λογιστικής ή σε ειδικά (χωριστά) ημερολόγια θεωρημένα ή μη, διευκρινίζεται ότι από τις διατάξεις του K.B.Σ. δεν προβλέπεται ειδικός τρόπος εμφάνισης των εγγραφών αυτών. H καταχώρησή τους μπορεί να γίνεται είτε στο τηρούμενο γενικό ημερολόγιο, επί κλασσικού συστήματος, είτε στο ημερολόγιο διαφόρων πράξεων ή στο συγκεντρωτικό ημερολόγιο, επί συγκεντρωτικού συστήματος, καθώς επίσης και στο ημερολόγιο εγγραφών ισολογισμού, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναμειγνύονται, σε καμία περίπτωση, οι εγγραφές αυτές με τις εγγραφές της γενικής λογιστικής. Oι εγγραφές αυτές μπορεί να λειτουργούν είτε σε ξεχωριστό λογιστικό κύκλωμα, από τη γενική λογιστική είτε στο αυτό λογιστικό κύκλωμα, αλλά η αναλυτική λογιστική θα διατηρεί την αυτονομία της και δε θα αλλοιώνονται οι αρχές του E.Γ.Λ.Σ.

Επίσης, μπορεί η καταχώρηση των εγγραφών της αναλυτικής λογιστικής να γίνεται σε ειδικό (χωριστό) ημερολόγιο, το οποίο μπορεί να τηρείται αθεώρητο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα καταχωρούνται στο ημερολόγιο αυτό οικονομικές πράξεις πρωτογενώς.

Δηλαδή, τα δεδομένα των εγγραφών αυτών (αναλυτικής λογιστικής) θα έχουν προηγούμενα καταχωρηθεί πρωτογενώς σε θεωρημένο ημερολόγιο στη γενική λογιστική.

2. Οσον αφορά το χρόνο ενημέρωσεως των λογαριασμών της αναλυτικής λογιστικής (ομάδα 9), σύμφωνα με την αριθ. 1389/1990 Γνωμ. του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής (EΣYΛ) οι υποχρεωτικής τηρήσεως λογαριασμοί της Αναλυτικής Λογιστικής Εκμεταλλεύσεως (ομάδα 9), πρέπει να ενημερώνονται από τους υποχρέους τουλάχιστον στο τέλος της χρήσεως, αρκεί η ενημέρωση αυτή να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές των παραγράφων 5.213-5.219 του Γ.Λ.Σ. Διευκρινίζεται ότι η περίοδος του μηνός, που αναφέρεται στις παραγράφους 5.210 αριθ. 3 και 5.215 αριθ. 10 περίπτ. α` του Γ.Λ.Σ. είναι μία ένδεικτική προθεσμία και όχι αποκλειστική.

3. καθόσον αφορά τον τρόπο τήρησης του βιβλίου αποθήκης (άρθρο 8 K.B.Σ.) και του λογαριασμού 94 'Αποθέματα' από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης της αναλυτικής λογιστικής (ομάδα 9), σας γνωρίζουμε τ' ακόλουθα:

3.1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παράγρ. 1-6 του K.B.Σ. (π.δ. 186/1992), ο επιτηδευματίας της τρίτης κατηγορίας βιβλίων, εφόσον ξεπέρασε τα προβλεπόμενα όρια ακαθάριστων εσόδων, τηρεί βιβλίο αποθήκης κατ' είδος, ποσότητα και αξία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του ίδιου άρθρου.

Ως αξία για την τήρηση βιβλίου αποθήκης λαβαίνεται υπόψη, κατά την εισαγωγή, η αξία κτήσεως για τα αγοραζόμενα (εμπορεύματα) και κόστους για τα ιδιοπαραγόμενα (προϊόντα), κατά δε την εξαγωγή, πάντοτε η αξία πωλήσεως.

Ως είδος, για την τήρηση των μερίδων του βιβλίου αποθήκης, θεωρείται η ουσιώδης ποιοτική διάκριση των αγαθών, η οποία επηρεάζει σημαντικά τουλάχιστον την απόδοση ή το κόστος ή την τιμή πώλησης διαζευκτικά ή αθροιστικά (άρθρο 3 παράγρ. 3 K.B.Σ.).

Επίσης, το βιβλίο αποθήκης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παράγρ. 2 περίπτ. γ` , ενημέρωνεται (καταγραφή στο χειρόγραφο ή πληκτρολόγηση στο μηχανογραφικό σύστημα) εντός 8 ημερών κατά ποσότητα και 10 ημερών κατ' αξία. H εκτύπωση του βιβλίου αποθήκης, επί μηχανογραφικής τήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παράγρ. 1. γίνεται εντός του επόμενου μήνα εκείνου που αφορούν οι πράξεις, σε θεωρημένο έντυπο, ή μια φορά στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου και μέσα στην προθεσμία σύνταξης του ισολογισμού, σε αθεώρητο έντυπο, εφόσον κάθε μήνα και εντός του επόμενου μήνα εκείνου που αφορούν οι πράξεις, εκτυπώνεται θεωρημένη κατάσταση αποθήκης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις ίδιες διατάξεις.

3.2. Oι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης της αναλυτικής λογιστικής (λογαριασμοί της ομάδας 9) του E.Γ.Λ.Σ. (π.δ. 1123/1980) υποχρεούνται να τηρούν και τον λογαριασμό 94 'Αποθέματα'.

O λογαριασμός 94 αναπτύσσεται σε υποχρεωτικούς δευτεροβάθμιους υπολογαριασμούς, στους οποίους παρακολουθούνται τα κάθε είδους αποθέματα της επιχείρησης. Oι λογαριασμοί της τελευταίας υποδιαίρεσης των αποθεμάτων τηρούνται κατά ποσότητα και αξία.

Oι παραπάνω μερίδες (εμπορευμάτων ή προϊόντων) τηρούνται με το σύστημα της διαρκούς απογραφής και όχι ως μικτοί λογαριασμοί. Δηλαδή, οι εξαγωγές των πωλούμενων ειδών δεν καταχωρούνται με την αξία πωλήσεως, αλλά με το κόστος παραγωγής τους (για τα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα) και με την αξία κτήσεώς τους (για τα αγοραζόμενα εμπορεύματα).

3.3. Υστερα από τα παραπάνω και ενόψει του γεγονότος ότι οι παραπάνω διατάξεις εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, της παρακολούθησης δηλαδή των αποθεμάτων, οι μερίδες αποθήκης μπορεί να τηρηθούν έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τόσο τα δεδομένα που απορρέουν από τις διατάξεις του K.B.Σ., όσο και του E.Γ.Λ.Σ., με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται, τόσο οι ειδικές διατάξεις του K.B.Σ. για την τήρηση του βιβλίου αποθήκης (προθεσμίες ενημέρωσης-εκτύπωσης, έννοια του είδους, θεώρηση ή μη των σχετικών εντύπων κ.λπ.), όσο και οι κανόνες και οι αρχές του E.Γ.Λ.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!